©2019 - www.carnavalrijen.nl
RCS Privacybeleid

Verslag Sauwelen 2017

Geschreven: zondag 22 januari 2017

Piet Reinieren als Fritske Oppersauwelaar Wringersgat

Piet Reinieren is op zaterdag 14 januari uitgeroepen tot Oppersauwelaar van het Wringersgat. Hij ontving uit handen van Joke Bink de Jac Bink wisseltrofee. Piet won met overmacht, aangezien hij met zijn typetje ‘Fritske in zunne maximale overdrive’ ook op alle drie de sauwelavonden de dagprijs in ontvangst mocht nemen. Op de eerste avond glunderde hij met zijn oorkonde in handen al van oor tot oor en die gulle lach groeide avond na avond.


Door Brigitte Laurijsen

Het verbouwde winkelcentrum, darten, drugs en de toekomst. Onderwerpen die uitgebreid werden besproken door de sauwelaars. Uiteraard was er zoals altijd ook aandacht voor burgemeester en wethouders en de voortdurende ‘strijd’ tussen ‘in Gils’ en ‘op de Rijen’. Drie dagen sauwelen in De Boodschap waarvan de zaal op vrijdag en zaterdag ruim van tevoren was uitverkocht. Op donderdagavond zat de zaal ook zo goed als vol. De schaterlach en het applaus van het publiek waren ongetwijfeld van ver te horen.

Fritske
Oppersauwelaar Piet Reinieren ging als Fritske in rap tempo van start. De titel van zijn sauwel was dan ook ‘Fritske in zunne maximale overdrive’. Met zijn geruite pak aan en zijn gele muts op zijn hoofd zag hij er evenals vorig jaar sowieso al lachwekkend uit.
Fritske had een brommer gekocht. De reden? Zijn auto was door de gladheid total loss geraakt en daar was zijn vrouw niet gelukkig mee, aangezien er net een nieuwe autoradio in zat. Na vier weken levertijd, waarin Fritske met de bus ging, stapte hij vol goede moed op de brommer. Onderweg had hij het koud. ,,Toen reed ik mee mene brommer op de A58. Plots hoorde ik toeteren. Komt ons vrouw achter me aan gereden in ene lekker warme auto. Om te zeggen dat ik mene helm mene jas en me handschoenen vergeten was. Kon ik weer helemaal terug naar de Rijen’’. Een tijdje later zakte hij met zijn brommer door het ijs. Komt wethouder Rolph Dols joggend aan: ,,Hee Fritske bende door het ijs gezakt? Nee Rolph ik was aan het zwemmen en het begon in één keer te vriezen!’’

Aant
Bij Ans Geerts, die dit jaar de tweede prijs in de wacht sleepte, draaide alles om de andere kant: ‘Aant bekekt ut van dun aandere kaant’. Aant zag er sjiek en ook wel een beetje sexy uit in haar jurk. Ze had een glazen bol meegebracht waarmee ze de toekomst kon voorspellen. Dat ging haar goed af. ,,Kom ik thuis. Zegt onze Jaan: Wat heb je nu weer voor een lelijke vissenkom mee gebracht? Ik zei: Dat is mijn glazen bol. Ik heb een gave. Ik kan in de toekomst kijken en het werkt, want ik wist al bij voorbaat dat je zo zou reageren. Nou, zei onze Jaan, de enige gave die jij hebt is je uitgave’’.
Over de toekomst van Gilze wist Aant ook wat te vertellen: ,,Ik kijk in mijn bol en zie dat het een heel beschaafd, goed ontwikkeld dorp is. Bijna net als de Rijen. Kijk ik nog eens goed. Is dat pas over 85 jaar. Dan bestaat bij ons het winkelcentrum al 100 jaar. Ik hoop dat ze niet zo vaak meer gaan verbouwen. Het duurde wel 3 weken voordat onze Jaan door had dat de bakker was verhuisd. Al die tijd hebben we ontbeten met een fles Schrobbelaar’’.

Peet en Lie
De derde prijs was dit jaar voor Peter Starink en Annelie Reuser. Zij stapten – niet voor het eerst – als duo in de ton als Peet en Lie. Hun thema was ‘Peet en Lie hebben er wéér zin in’. Even leek het erop dat ze niet in de ton zouden belanden, maar even later kwamen ze alsnog als de heksen Treuzel (Peet) en Teut (Lie) de ton in vliegen. Teut op een bezem en Treuzel op een stofzuiger.
Teut had het hoogste woord over het winkelcentrum: ,,Waren het eerst gezellige lege winkeltjes nou ist ene grootte supermarkt. Ik mee men karreke van de Appie op zoek naar de kaas kom in de hoek bij die boeken vraag aan Juut van Naat waar de kaas ligt, blijk ik bij de Bruna te zijn en de kaas was godver een km lopen!’’
Teut besteedde ook nog even aandacht aan de traagheid van de gemeente: ,,Ik heb 2 jaar mijn kont gekeerd en Starreveld heej blijkbaar 2 jaar op die van hum gezeten. Ik vlieg over het zwembad wat denkte?...staat er nog gewoon. Vlieg over Winkelcentrum plan oost…staat er nog gewoon nie’’.

Marijke van het Laverijke
Miranda de Hoon stapte voor de eerste keer van haar leven in de ton en dat deed ze ook nog met een felgroene slaapzak aan. Wat bleek: ze had het winkelcentrum, dat een drastische verbouwing heeft ondergaan, als onderkomen uitgekozen. Haar typetje was dan ook: Marijke van het Laverijke. Het motto: Oost west Laverijke op z’n best.
Hoe Marijke in het winkelcentrum terecht was gekomen? Een vage kennis had gevraagd of ze zijn moestuintjes van de Albert Heijn wilde verzorgen. Dat bleken dus geen moestuintjes, maar wietplantjes te zijn. Burgemeester Boelhouwer kwam zelf langs om haar uit haar huisje te zetten, maar vertelde wel dat Marijke voor een half jaar in het winkelcentrum mocht wonen. Dan kon ze meteen een oogje in het zeil houden. Het beviel Marijke prima in de Laverije: ,,Een lekker bakske koffie halen bij den Emte en bij de Albert Heijn een lekker koekske’’. Uiteraard nog een ‘stukske’ brood bij de bakker en een ‘worsje’ bij de slager.
Voor Miranda was het de eerste keer in de ton, maar vast niet de laatste. Ze had het ontzettend naar haar zin.

D’n Ouwe Hannes
Hans Mallens stapte dit jaar al weer voor de 22e keer in de ton. Een man met ervaring dus. Als ‘D’n Ouwe Hannes’ maakte hij met ‘Rondje Rije’ op verzoek van zijn vrouw een ‘gezellig’ ritje met de Piet Plezier van Peerke Trap. Het werd een lange rit waarbij alle etablissementen en winkels van Rijen werden bezocht en van alles werd aangeschaft: ,,geurke, boekske, naogellakske, errembandje, bloeske, string en nog veel meer. Over de Emte vertelde D’n Ouwe Hannes: ,,Wè is dè veraanderd. ’t Enigste wè nie veraanderd is, is ut personeel’’. Ook ‘Gils’ kwam natuurlijk aan bod in de sauwel, hoewel Hannes daar het liefst met een grote boog omheen was gereden. Dat gold overigens ook voor de andere sauwelaars.

Drik van de Vogelepik
Toen Henny Zwanen de trap af kwam, was het meteen duidelijk: deze sauwel ging over darten. Als Drik van de Vogelepik had hij veel weg van darter Peter Wright. De hanekam op het hoofd van Drik (Henny dus) was al even kleurrijk als van deze bekende darter. Drik vertelde dat darten ‘vruger’ (vroeger) ‘vogultje pik’ (vogelepik) werd genoemd, vervolgens ‘peltjus gooie’ (pijltjes gooien dus) en tegenwoordig ‘darte’ (darts). Drik: ,,En tis tobsport, mee un B joa’’. Om hogerop te komen in het dartcircuit, besloot Drik een dartcursus te volgen. Wat hij ook leerde: links rijden. Aan de andere kant van de weg dus.
Uiteraard ontbrak ook bij Henny ‘Gils’ niet, maar dan in positieve zin: ,,Ut darte stelde nie veul veur doar. Ze zen in Gils van vruger uit beter int, googele. Vroag ut mar oan Willem Starreveld en, Lau Lavooy. Alleen hebbe ze dur nou ene die ut écht, kan. Heddum gezien bij
SUPER KIDS? Mar ut zal wel ginnen echte Gilzenees zijn. Want doar was ie vul te slim vur’’. Die slimme goochelaar was natuurlijk Syb Faes.

An
An, de collectant, is het alter ego van Lia Willemen. Haar thema: ‘Alles vur ut goeie doel’. Wat dat goeie doel was? Dat zou ze later nog wel vertellen. Voordat ze aan haar elf minuten durende sauwel begon, ging ze echter eerst even collecteren bij Prins Jan-Willem d’n Irste en zijn complete gevolg, die achter de ton op het podium zaten.
An was niet tevreden over de opbrengst: ,,Bij de RCS gaon ze vur goud, da houwe ze ammel zelf denk, want in men bus stoppen ze allenig mar koper geld’’.
An zag er in tegenstelling tot Aant niet sjiek en ook niet sexy uit. Ze was gekleed in een regenjas en had een regenkapje op haar hoofd. Aan het eind van de sauwel bleek onder die regenkleding een dame in fleurige zomerkleding schuil te gaan. Nog even een strooien hoedje op haar hoofd zetten en dan muziek: We’re goïng to Ibiza. Ze was dus zelf het goede doel!

 

Verkeer en politiek
Ook het verkeer kwam uitgebreid aan bod in de Rijense sauwels. Enkele voorbeelden: het zebrapad bij Vita (je moet eerst de Gillisstraat oversteken). Hulten autoluw maken (daar rijden geen auto’s). De kruising met de Constance Gerlingstraat (niet bepaald de veiligste kruising van Rijen).
Zoals altijd moesten ook burgemeester en wethouders er aan geloven. Burgemeester Boelhouwer zou niets over Rijen weten omdat hij niet in dit kerndorp woont. Rolph Dols kreeg van maar liefst twee sauwelaars te horen dat ze toch echt niet van plan waren om op hem te stemmen – ze waren namelijk niet op hun achterhoofd gevallen - en ook de andere wethouders moesten het ontgelden.

Rood en goud
Alle sauwelaars mochten elf minuten lang proberen het publiek aan het lachen te maken. Na tien minuten ging de rode lamp knipperen en dan hadden ze nog een minuut om er een mooi eind aan te breien. Helaas is na drie avonden aan het sauwelen een einde gekomen en moet iedereen weer een jaartje wachten op de volgende editie.
Gelukkig staat het eigenlijke carnaval al weer bijna voor de deur en valt er ook tot die tijd nog heel veel te lachen in het Wringersgat. Er valt dit jaar overigens ook een heleboel te vieren!

Het thema van carnaval is ‘We gaon vur goud’. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de RCS dit jaar 50 jaar bestaat. Dit jubileum wordt uiteraard uitbundig gevierd.