©2019 - www.carnavalrijen.nl
RCS Privacybeleid

Verslag Sauwelen 2018

Geschreven: maandag 22 januari 2018

Ans Geerts als Aant Oppersauwelaar Wringersgat.

Ans Geerts is op zaterdag 13 januari uitgeroepen tot Oppersauwelaar van het Wringersgrat. Ze wist met haar typetje Aant ook drie maal de titel ‘dagwinnaar’ in de wacht te slepen. De tweede plaats was voor Annelie Reuser die Sjanneke de seksuologe neer zette. Derde werd Hans Mallens als ‘D’n Ouwe Hannes’. Hun sauwels en die van de andere vier sauwelaars werden in Cultureel Centrum de Boodschap beluisterd door maar liefst 900 bezoekers. Drie volle zalen dus. Wie geen kaartje had weten te bemachtigen, kan in het Weekblad Gilze en Rijen van 17 januari 2018 (de link staat onderaan dit verslag) een sfeerverslag en een beknopte samenvatting lezen.

Sauwelen is meer dan elf minuten lang kletsen. De deelnemers houden een jaar lang het nieuws in de gaten en maken daar een goed lopend en boeiend verhaal van. Aangezien het sauwelfestijn in Rijen drie dagen duurt, moet er in totaal drie maal elf is drieendertig minuten lang worden gepraat. Niet voorlezen, maar een ‘verhaal’ brengen. En dan moet je stem het ook nog drieendertig minuten vol blijven houden. Dat is geen gemakkelijke opgave. Zeven sauwelaars stapten donderdag, vrijdag en zaterdag in de ton. Onder hen waren twee debutanten.

Aant
Winnares Ans Geerts was beslist geen debutant. Met haar al weer negende sauwel wist ze het publiek drie avonden lang aan het lachen te krijgen. Drie maal dagsauwelaar, dat is niet niks. De omschrijving van haar typetje: ‘Aant ruimt op veur hil de geminte. Aant komt al oewe rotzooi ophaole. Mar ge mot er wel veur betaole’.
Aant maakte als medewerker van de afvalophaaldienst van alles mee. ,,Het Raadhuisplein, dat is een karwei. Ik raak iedere week wel een collega kwijt, omdat het voetensteuntje van de vuilniswagen weer tegen die hoge stoeprand aan flatst.’’ Aant belandde aan het einde van de sauwel samen met wethouder Willem Starreveld in een ondergrondse container.
,,Ik zei nog: Dat gaat niet passen Willem. Maar ik was te laat. Willem neemt een duik en schiet zo mijn container in. Ja tenminste, tot zijn schouders dan. De rest hing nog buiten te bungelen.’’ Ondanks de - door Aant getoonde - ‘hup Willem, daar is de waterpomptang, de nijptang en de combinatietang’ lukte het niet om Willem te bevrijden. Gelukkig arriveerde de brandweer om de klus te klaren.

Sjanneke
Annelie Reuser sleepte dit jaar de tweede prijs in de wacht. Ze stapte als Sjanneke van Kees, seksuologe in opleiding, in een sexy en tevens sjieke outfit op het podium. Sjanneke was ‘op cursus gewees’, in Bels bij Goedele. Haar theorie had ze al gehaald, maar nu kwam het probeem. Ze had iemand nodig voor het praktijkexamen, maar haar partner Kees wilde niet. Sjanneke vertelde: ,,In eerste instantie wou tie wel mee hoor, op praktijkexamen, ik had al een keischone doorschijnende boxershort voor m gekocht, maar toen kwam tie er op t leste moment achter dat ie dan niet mee Goedele examen moest doen maar gewoon mee men.. .en toen zee tie Denkte gij dat ik daar godver himmol voor naar Bels rij.en nou heej Rolph Dols die doorzichtige onderbroek.. Ja...das gek he..het was zo. Menne Kees gong toen van kwaaigheid die un onderbroek weggooien op het oranje plein bij die ondergrondse container. Daar stond net uhm hoe hiet ze...de wethouder van het vuil.Ariane Zwarts uitleg te geven over afvalscheiding aan Rolph Dols. Dus Ariane zag die un onderbroek en zee sorry Kees maar die mag ter nie in, das textiel.en toe zee Rolph laat eens zien Kees.misschien past ie men wel... ik ben ook rechts. En zo ist gekomen dat Rolph een doorschijnende boxershort aan hee.. .op feestelijke avonden allenig he.. .als nou’ ’.

D’n Ouwe Hannes
Hans Mallens stapte voor de 23e keer in de ton. Nee, eigenlijk klopt dat niet. Sauwelaars stappen namelijk ieder jaar drie keer in de ton. Drie maal drieentwintig is heel veel keren op het podium. Een man met ervaring. Op zaterdag bleek dat hij in 2018 derde was geworden. Dat deed hij op een moderne manier. Hij had namelijk - op aandringen van zijn vrouw Trees - kennis gemaakt met Facebook. Zelf noemde hij het ‘Feestboek’. Op ‘Feestboek’ las hij iets over ‘Pietje Reinieren’. Hannes vertelt: ,,Hij heej mee ons twee keer gesauweld en de is hem zo goed bevallen dettie hier in maart veur zijn eigen begint. Daarna gaot ie op toernee, naar Hulten en Molenschot en Gils. Nee, dan durfde nie. Dan hiette gin Pietje meer, dan voelde oew eigen unne hele Piet''.
D’n Ouwe Hannes had nog een persoonlijk afscheidswoord voor wethouder Willem Starreveld: ,,Nog effe Willem en dan gaon we afscheid van oe nemen als wethouwer. Toch bedankt vur de jaoren degge hier aonwezig was en de ik over oe kon sauwelen. Ge was un dankbaar onderwerp. Ge moet mar zo denken: afscheid is een deur naor de toekomst. Bedankt’’.

An
Lia Willemen stelde zich op deze manier voor: ,,Men naam is An en ik werk bij de krant. Ik ben begonnen als krantenbezorgster, mar ik heb mun eigen omhoog gewerkt. Als ge bij de krant werkt dan motte iedere dag heul veul kranten lezen’’. Wat bleek: An had inderdaad heel veel kranten gelezen en wist dus veel te vertellen. ,,Er was trouwens een serieus lek in onze gemeente. Da stond in de krant. Bleek het een lek in ut zwembad te zijn. Als straks da nieuwe zwembad klaar is, dan heej onze wethouder Ariane Zwarts al een nieuwe bestemming vur het ouwe zwembad. Ariane laot al het water eruit lopen, en dan wordt het een zwembad voor meesse die niet kunnen zwemmen.’’
Over Gils had An ook wat te melden. ,,In Gils hebben ze nie veul. Die hangen er mar een bietje bij. Neem nou ut Weekblad Gilze en Rijen, da is gewoon t Rijens krantje. Neem nou ut Zwembad Gilze en Rijen, da staot gewoon in de Rijen. Neem nou de Milieustraot Gilze en Rijen, die is gewoon in de Rijen. Neem nou Gemeentehuis Gilze en Rijen, da staot gewoon in de Rijen. Neem nou ut Station Gilze en Rijen, da staot gewoon in de Rijen. Neem nou de Wethouders van Gilze en Rijen, nog ff en we hebben ginne wethouder uit Gils meer.’’

Juul en Julleke
Mike van Gool had als Juul zijn zoon Julleke mee gebracht. Ook Julleke liet zich af en toe horen. Om een toegangskaartje te kunnen krijgen had hij een kruiwagen nodig en Julleke werd dan ook binnen gebracht in een kruiwagen. Juul keek trots naar zijn zoontje, maar was over zijn vrouw An wat minder complimenteus. ,,Ohh wat is ons An lelijk.het is zelfs zo erg.daar wordt bij ons twee keer per dag ingebroken.en gewoon overdag terwijl ons An op de bank zit.dan komen die gasten naar binnen om de overgordijnen dicht te doen.’’
Zoon Julleke reageert meteen met een kinderstemmetje: ,,Papa.. .papa.. .zo praat je toch niet over mama.’’
De sauwel van Juul mocht van Julleke niet te lang duren. Julleke: ,,Papa.. .papa.. .duurt dat gesauwel nog lang.. .ik wil naar mama.. Julleke hebbe honger.’’ Juul antwoordt: ,,Ik heb al een jaar honger. Gij hed nie te klagen mee de potjes Olvariet.daar kan ons An niks aan verzieken.maar als ge ziet wat ik op mijn bord krijg’’. Juul heeft An dan ook aangeraden naar ‘Het recept’ van Annelie Reuser te kijken.

Gradje van Gils
Debutant Frank Hermens kwam binnen met een blauw oog en had niet eens tijd gehad om zich aan te kleden. Hij was in zijn onderbroek omdat hij het huis uit had moeten vluchten. ,,Ik ben Gradje van Gils, maar ik kom van op de Rijen.’’ Het blauwe oog bleek het resultaat van een ruzie met zijn vrouw over Gradjes schoonmoeder.
Ook het Raadhuisplein ontbrak niet in de sauwel van Gradje. Alle politici bleken een verschillende richting op te willen. Linksom, rechtsom, pas na een schietgebedje of allemaal achter elkaar aan. Die laatste is de zogenaamde polonaisevariant. De politicus: ,,Het werkt niet, maar het is wel erg gezellig’’. Niet alleen het Raadhuisplein kwam ter sprake, ook het terrein tegenover het Wilhelminaplein: ,,Vroeger was dat het gat van Aarts, maar sinds kort is dat het grote gat van Willem Starreveld’’.

Sneeuwwitje.
Werner van Looy, eveneens debutant, had zich uitgedost als Sneeuwwitje. De prinses was een avondje op stap zonder de zeven dwergen. Die dwergen bleken in Rijen genoeg te doen te hebben: ,,Onze eerste klus op de Rijen was dat gevaarlijke kruispunt bij de Constance Gerlingstraat. Je zag er niemand en toch lag het daar helemaal overhoop. Het leek wel het werk van kaboutertjes’’. Dat waren dus de dwergen. Aangezien de weg rondom het Raadhuisplein ook op de schop moet en er tevens gegraven moet worden voor de ondergrondse containers, is er voor de dwergen van Sneeuwwitje genoeg te doen.
Ook het sprookje van Sneeuwwitje mocht niet ontbreken: ,,Ik denk dat ik die appel maar weg doe. Straks stik ik erin en komen die elf kwasten hierachter lucht in mij blazen. Loop ik ook nog een alcoholvergiftiging op. Wel netjes allemaal een voor een als het ervan komt he. Keurig in een rij. Ik ben zeven dwergen gewend. Geen raad van elf’ ’.
Sneeuwwitje besloot met een gedicht: ,,Zitte in een stil cafe, en hebben ze geen pils. Dan kunde daor nog beter zen dan ergens in Gils’ ’.

Het sauwelen leeft.
De Rijense sauwelaars spraken ook over elkaar. Over Henny Zwanen, vorig jaar nog sauwelaar, maar dit jaar de nieuwe suisse. Over Annelie Reuser die sinds kort voor Weekblad Gilze en Rijen schrijft en over Piet Reinieren die ‘voor zichzelf is begonnen’. Ze kletsten ook uitgebreid over prins Toon d’n Irste en over zijn vrouw Mary Paymans.
Nadat alle sauwelaars het publiek met hun creatie hadden vermaakt, was het voor de bezoekers tijd om hun favoriet in te vullen op het ontvangen briefje. De naam van de oppersauwelaar werd pas bekend gemaakt aan het einde van de derde avond. Die naam was dus Ans Geerts. Zij ontving de Jac Bink wisseltrofee uit handen van Ine Bink.
De Rijense sauwelavonden zitten er weer op. Een evenement met zeven sauwelaars en drie volle zalen. Het sauwelen leeft volop in Rijen.

Dit artikel, inclusief foto’s is ook te lezen in de digitale versie van Weekblad Gilze en Rijen van 17 januari 2018 op de voorpagina en het vervolg op pagina 3. https://issuu.com/uitgeverij/docs/grb_20180117/1?e=4988217/57442000